odigies

Τοποθέτηση ψησταριάς

Γενικός κανόνας: στήνω, βιδώνω, στοκάρω και σοβατίζω.

  • Το σετ στριφόνι- ροδέλα -ούπα, περιέχεται στο πακέτο (12 τεμάχια).
  • Η βάση στερεώνεται με 8 βίδες και τα δύο πλαινά της ψησταριάς με 4 βίδες.
  • Χτυπώ στις αναμονές το ούπα με ένα σφυράκι. Να μπει όλο μέσα. ΠΡΟΣΟΧΗ στις προεξοχές του ούπα, πρέπει να κοιτάζουν πάνω – κάτω, ουρανό – γη.
  • Τοποθετώ το στριφόνι με την ροδέλα στο ούπα, το χτυπώ με σφυράκι, αφήνοντας έξω τα τελευταία 2 εκατοστά. Τότε αρχίζω να βιδώνω το στριφόνι. Όταν πατήσει η ροδέλα στο μπετό, βιδώνω μισή στροφή ακόμη και σταματώ. Πάντοτε αφήνω μπόσικα.
  • Έπειτα στοκάρω με πυρόκολλα τις ενώσεις, και σοβατίζω όπου φαίνεται μπετό.
  • Βάφω με βερνίκι διάφανο εμποτισμού όλα τα εξωτερικά πυρότουβλα, για να επαναφέρω το χρώμα τους.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

Ο ψησταριά πρέπει να ανάψει για πρώτη φορά δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση της. Γενικά δεν ανάβουμε την ψησταριά όταν αυτή είναι βρεγμένη. Τις πρώτες φορές δεν ψήνουμε αρνί. Αφού η ψησταριά στεγνώσει καλά, εάν θέλουμε σουβλίζουμε δίχως να το παρακάνουμε στα κάρβουνα. Μην ξεχνάμε ότι ψήνουμε πάνω σε πυρότουβλο. 

Χρησιμοποιώ κάρβουνα και λεπτά ξύλα.

Τοποθέτηση φούρνου

Γενικός κανόνας: στήνω, βιδώνω, στοκάρω και σοβατίζω.

  • Το σετ στριφόνι- ροδέλα -ούπα, περιέχεται στο πακέτο (8 τεμάχια)
  • Η βάση στερεώνεται με 8 βίδες.
  • Χτυπώ στις αναμονές το ούπα με ένα σφυράκι. Να μπει όλο μέσα. ΠΡΟΣΟΧΗ στις προεξοχές του ούπα, πρέπει να κοιτάζουν πάνω – κάτω, ουρανό – γη.
  • Τοποθετώ το στριφόνι με την ροδέλα στο ούπα, το χτυπώ με σφυράκι, αφήνοντας έξω τα τελευταία 2 εκατοστά. Τότε αρχίζω να βιδώνω το στριφονι. Όταν πατήσει η ροδέλα στο μπετό, βιδώνω μισή στροφή ακόμη και σταματώ. Πάντοτε αφήνω μπόσικα.
  • Πάνω στη βάση μπετού που δημιούργησα ακουμπώ τις βάσεις με τα πυρότουβλα, έπειτα το κέλυφος, το κλαπέτο (εάν υπάρχει ) και κολλάω κομμάτι κομμάτι την καμινάδα. Στοκάρω με πυρόκολλα τις ενώσεις.
  • Απλώνω σε όλη την επιφάνεια του κέλυφους τον εύκαμπτο πετροβάμβακα, το λεπτό σύρμα και λασπώνω. Τέλος σοβατίζω όπου φαίνεται μπετό.
  • Βάφω με βερνίκι διάφανο εμποτισμού όλα τα εξωτερικά πυρότουβλα, για να επαναφέρω το χρώμα τους.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Ο παραδοσιακός φούρνος πρέπει να ανάψει για πρώτη φορά δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του. Γενικά δεν ανάβουμε τον φούρνο όταν αυτός είναι βρεγμένος.

Γεμίζω τον φούρνο με ξύλα (διαμέτρου έως 15 εκ), καίγονται τα μισά και συμπληρώνω, καίγονται όλα (έχουν περάσει 2-2,5 ώρες) και φουρνίζω. Εκείνη τη στιγμή η θερμοκρασία είναι περίπου 200 βαθμοί κελσίου και διαρκεί για 3,5 ώρες.

Ο μεταλλικός φούρνος για πρώτη φορά (δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του) πρέπει να ανάψει για 3 ώρες χωρίς φαγητό, με υψηλή θερμοκρασία, ώστε να ξεμυρίσει. Έπειτα φουρνίζουμε βάζοντας τόσα ξύλα ώστε να δω την επιθυμητή θερμοκρασία.

Διάμετρος ξύλων έως 15 cm.

Τοποθέτηση πάγκου

Γενικός κανόνας: στήνω, βιδώνω, στοκάρω και σοβατίζω.

  • Το σετ στριφόνι- ροδέλα -ούπα, περιέχεται στο πακέτο (8 τεμάχια)
  • Η βάση στερεώνεται με 8 βίδες.
  • Χτυπώ στις αναμονές το ούπα με ένα σφυράκι. Να μπει όλο μέσα. ΠΡΟΣΟΧΗ στις προεξοχές του ούπα, πρέπει να κοιτάζουν πάνω – κάτω, ουρανό – γη.
  • Τοποθετώ το στριφόνι με την ροδέλα στο ούπα, το χτυπώ με σφυράκι, αφήνοντας έξω τα τελευταία 2 εκατοστά. Τότε αρχίζω να βιδώνω το στριφόνι. Όταν πατήσει η ροδέλα στο μπετό, βιδώνω μισή στροφή ακόμη και σταματώ. Πάντοτε αφήνω μπόσικα.
  • Έπειτα στοκάρω με πυρόκολλα τις ενώσεις, και σοβατίζω όπου φαίνεται μπετό.
  • Βάφω με βερνίκι διάφανο εμποτισμού όλα τα εξωτερικά πυρότουβλα, για να επαναφέρω το χρώμα τους.

Σε περίπτωση που το μπάρμπεκιου δεν σκεπαστεί, τότε κατά την τοποθέτηση και ανά δύο έτη, επαλείφω με στεγανωτικό, ώστε να μην εισέρχεται υγρασία.


40 Χρόνια εμπειρία στην κατασκευή Ψησταριών, Φούρνων & Παραδοσιακών Τζακιών

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    

Compare